Crowdfundingcampagne succesvol
 

Samen hebben jullie meer dan €86.000 gedoneerd en daarmee is het doelbedrag gehaald. Wij zijn ontzettend blij met dit fantastische nieuws! Het biedt voldoende werkkapitaal om de projecten, die sinds begin maart gestart zijn, verder te ontwikkelen. Projecten waarmee we een bijdrage leveren in de strijd tegen Covid-19 zijn onder meer zuurstofsaturatiemeters, nood-beademingsapparatuur en spatkappen.

Project 1: Zuurstofsaturatiemeters voor thuismonitoring

Het monitoren van patiënten thuis verlaagt niet alleen de druk op zorgprofessionals, maar maakt ook de nazorg voor ex-Coronapatiënten op de lange termijn makkelijker.

Door ondersteuning van Project Open Air kunnen zuurstofsaturatiemeters sneller geleverd worden. Daarnaast wordt er een app ontwikkeld, waarmee longartsen en huisartsen de meetwaarden van patiënten automatisch kunnen ontvangen. Wij werken aan dit project in samenwerking met TNO, PeerCode en www.helpdelongartsen.nl

Project Open Air is de samenwerking aangegaan met het bestaande E-Health platform Atris, waarop het apparaatje aangesloten kan worden.

Project 2: Nood-beademingsapparatuur

Inmiddels kunnen we voorzichtig zeggen dat er in Nederland geen tekort aan beademingsapparatuur is ontstaan, en gelukkig maar! Wat ons op de langere termijn nog te wachten staat, is minder duidelijk. Zeker als we over de grens kijken. Daarom wordt er nog steeds wereldwijd gewerkt aan oplossingen voor noodbeademing. Dit is overigens geen wedstrijd tussen verschillende partijen of landen, maar een gemeenschappelijke strijd.

Zodoende zet ons team vanaf het begin in op een oplossing die makkelijk en snel te produceren is. In de analysefase is gekeken naar de beschikbare ontwerpen van beademingsapparaten in de open source community van Helpful Engineering, zoals onder andere dit ontwerp van MIT: https://e-vent.mit.edu.
De basis van dit type nood-beademingsapparaat is dat een handmatige beademingsballon machinaal wordt ingedrukt. Hierbij kan het ademvolume, ritme en in/uit-verhouding worden geregeld. Tevens is ons apparaat uitgerust met een functie waarbij een arts wordt gealarmeerd als de ademdruk boven of onder een ingesteld niveau komt.

De eerste prototypes zijn getest. Zodra het apparaat gevalideerd is, worden alle bronbestanden ter beschikking gesteld (open source) zodat gekwalificeerde producenten waar ook ter wereld het apparaat kunnen produceren.

TNO is partner in dit project. Daarnaast is intensivist Erik Koomen van UMC Utrecht adviseur in het project.

Spatkap

Mede dankzij financiële hulp van Project Open Air NL heeft Spatkap.nl de productie snel kunnen opschalen naar een voorraad van 40.000 stuks. Spatkap.nl doneert 50% van de productie aan NGO’s binnen en buiten Nederland.

Het slimme ontwerp en materiaalgebruik maakt Spatkap betaalbaar en geschikt om op grote schaal te produceren. Alle grote zorginstellingen en medische groothandels kunnen een bestelling plaatsen op www.spatkap.nl. Voor kleinere instellingen is er een medische groothandel aangetrokken die de distributie voor zijn rekening neemt.

Tot slot

De strijd tegen Covid-19 is nog niet ten einde. Stichting Project Open Air houdt de vinger aan de pols waar op dat moment de grootste behoefte aan is. Dankzij het opgebouwde netwerk tussen engineers, wetenschappers, leveranciers en producenten kunnen wij hier snel op inspringen.

Via onze website en social media kanalen houden wij jullie graag op de hoogte over lopende en nieuwe projecten.

Nogmaals hartelijk dank voor alle donaties!

 

Hartelijke groet,
namens het hele team,

Tijn Kooijmans
Voorzitter en initiatiefnemer Stichting Project Open Air