Longartsen starten met thuismonitoren patiënten
 

Coronapatiënten die niet ziek genoeg zijn om naar het ziekenhuis te hoeven, moeten thuis uitzieken. Toch bestaat de kans dat de patiënt daar zuurstoftekort krijgt, met alle gevaren van dien. Het kost veel tijd en mankracht om deze mensen te monitoren. Hier komt de thuismonitor om de hoek kijken.

Prof. dr. Marjolein Drent, longarts in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, is namens alle longartsen van Nederland helpdelongartsen.nl gestart om zuurstofmeters (saturatiemeters) in te zamelen en vervolgens in te zetten als thuismonitor. Wij spraken mevrouw Drent over dit project.

Prof. dr. Marjolein Drent, longarts in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein

Prof. dr. Marjolein Drent, longarts in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein

Inmiddels honderden monitors opgehaald

Saturatiemeters worden niet alleen door artsen gebruikt, maar ook door bijvoorbeeld fysiotherapeuten, sportartsen, atletiektrainers, schaatsers en leefstijlcoaches. Door actief op zoek te gaan zijn er inmiddels rond de 500 geschikte pulse-oximeters opgehaald en vervolgens uitgedeeld in verschillende ziekenhuizen. Deze kunnen gemakkelijk het zuurstofgehalte (%SpO2) van de patiënt meten. Daarnaast zijn er extra units besteld.

Voor meerdere patiëntgroepen geschikt

Patiënten die in aanmerking komen voor de pulse-oximeters (PO’s) zijn mensen die symptomen van COVID-19 hebben, maar waarvan de diagnose (nog) niet bevestigd is. Daarnaast is deze methode geschikt voor patiënten die recent uit het ziekenhuis ontslagen zijn, maar nog in de gaten gehouden moeten worden.
Deze manier van monitoren is tevens interessant voor patiënten met chronische longaandoeningen.

PulseOximeter die %SpO2 weergeeft.

Beschikbaar via ziekenhuis of huisarts

Op dit moment wordt de distributie vooral geregeld via ziekenhuizen. De thuismonitor aanbieden via huisartsen is de volgende stap en wordt steeds belangrijker. In het verleden moest de intake van de patiënt namelijk altijd bij een artsenpost of ziekenhuis plaatsvinden. Dit kan inmiddels ook via telefoon, Skype of online.
De trend om steeds meer online en op afstand te behandelen heeft een grote vlucht genomen door deze crisis en de kans bestaat dat we dit doorzetten als de onmiddellijke crisis voorbij is.

Terugkoppeling nodig

Dat er op zo’n grote schaal wordt gewerkt met thuismonitoring is nieuw. Er is dus informatie nodig om dit proces verder te verbeteren. In deze situatie wordt bijvoorbeeld het zuurstofgehalte in het bloed gemeten en eventueel de hartslag. Temperatuur en ademfrequentie zijn andere meetwaarden die van belang kunnen zijn.

Op het moment zien we dat er verschillende initiatieven zijn om pulse-oximeters in te zetten bij thuismonitoren, maar er is een schaarste aan geschikte meters. Daarnaast is het monitorproces onvoldoende geautomatiseerd (denk aan handmatige data-invoer en geen automatische monitoring). Binnen het project wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van geschikte meters en het automatiseren van het monitoringproces, van datacollectie tot alarmsignaal gestuurd naar de longarts.

Saturatiemeters aanbieden of opvragen kan hier

Er zijn nog steeds saturatiemeters nodig.

Lees hier alles over het het project thuismonitoring.