Mondkapjes/-maskers

Spring direct naar de updates over dit project.

Nijpend tekort aan ademhalingsbeschermingsmasker

Er is een nijpend tekort aan de beschermende maskers voor de zorgverlening en andere vitale beroepsgroepen. Wij kijken naar mogelijkheden voor het produceren via alternatieve wegen voor grofweg 2 soorten, de FFP1 en FFP2 mondneusmaskers en de N95 chirurgische mondneusmaskers.

FFP1 / FFP2

Dit zijn de mondneusmaskers waarbij de drager beschermd wordt tegen het inademen van eventuele virusdeeltjes tijdens het verzorgen van een patiënt.

Zo helpen wij in de productie van FFP1/FFP2 mondkapjes

Op dit moment helpen wij vooral in het onderzoek naar de mogelijke oplossingen om het tekort op te lossen. We zien dat er vele initiatieven zijn, maar nog niet één die is goedgekeurd door een medische instantie. Daarnaast kan het 3D-printen van mondkapjes mogelijk problemen opleveren voor de gezondheid van de drager. Bovendien is het niet duidelijk of de materialen bestand zijn tegen het sterilisatieproces. Hierdoor maken we op dit moment nog geen prototypes van mondkapjes.
Zodra wij mondkapjes kunnen produceren met een partner (producent) die voldoen aan de kwaliteitseisen, of wanneer we een ander project vinden dat dat kan, zullen wij dat hier delen.

We hebben ook gezien dat het duikmasker, wat eerst vooral aandacht kreeg als nood-beademingsapparaat, nu ook getest wordt als beschermingsmiddel voor de zorgprofessional. Dit ziet er veelbelovend uit, met een filter en mogelijk licht positieve druk op het masker, zodat het virus niet naar binnen geademd wordt.

N95 Chirurgische mondneusmaskers

Chirurgische mondmaskers worden gebruikt in de medische zorg. Het mondmasker beschermt de patiënt tegen micro-organismen afkomstig van de zorgverlener, en omgekeerd de zorgverlener tegen vloeistofspatten afkomstig van de patiënt.

Zo helpen wij in de productie van N95 Chirurgische mondneusmaskers

Er worden in binnen- en buitenland allerlei eigengemaakte mondkapjes geproduceerd. Dit promoten wij absoluut niet, aangezien de bescherming te wensen overlaat. Door het zelf naaien van de mondkapjes ontstaan immers kleine gaatjes in de stof, en de materialen die we gebruikt zien worden zijn veelal niet bewezen getest om te beschermen zoals een N95 masker dat doet. De juiste materialen zijn momenteel enorm schaars.

Op kleine schaal kunnen ziekenhuizen en andere medische instellingen het voorbeeld volgen van WZA; zelf mondkapjes maken van sterilisatie-materiaal met tape. Instructies staan op de site van het WZA.

Heb je een idee wat kan helpen om dit op grotere schaal te doen? Meld het hier.