Onze bijdrage
- Financieel (EUR 5.000)
- Netwerk
Datum van update
Update: juli 2020
Probleem uit de zorg
Ziekenhuispersoneel en eerstelijns zorgpersoneel gaf begin dit jaar aan dat er snel een tekort zou komen aan veiligheidsbrillen. Deze brillen zijn zelf niet makkelijk na te maken, maar spatkappen zijn een geaccepteerd alternatief. Daarom zijn er meerdere initiatieven rondom het maken van spatkappen ontstaan. Een spatkap beschermt, in combinatie met een mondkapje, tegen besmetting met het COVID-19 virus en doet dat beter dan de standaard spatbril en/of gezichtsmasker. Het bedekt namelijk het hele gezicht (ogen, mond, huid en baard). De kans op druppelbesmetting neemt daarmee sterk af, terwijl de levensduur van de al zo schaarse mondkapjes juist toeneemt.
De meeste initiatieven maakten gebruik van 3D-printers; deze techniek is echter moeilijk op te schalen naar de capaciteit waar op dat moment behoefte aan was.
Oplossing
Spatkap.nl heeft door slim ontwerp en materiaalgebruik een betaalbare en comfortabele spatkap weten te ontwikkelen die op grote schaal geproduceerd kan worden. Deze face-shield bestaat uit slechts twee onderdelen die uit dun materiaal gestanst worden. Hierdoor is het product als flatpack te versturen, en zijn beide onderdelen eenvoudig te demonteren en desinfecteren. De face-shield is gemaakt van PETG wat wordt gebruikt om medische instrumenten steriel te verpakken en voldoet aan de huidige richtlijnen van het IGJ en RIVM.
Doordat de productietechniek (stansen) een relatief kort aanlooptijd kent (in dit geval een week), in korte tijd snel is op te schalen en een eenvoudige toegankelijke methode is, is het mogelijk om met dit ontwerp overal ter wereld in korte tijd de benodigde spatkappen voor zorgverleners te produceren.
Activiteiten / status / (eind)resultaat
Na het eerste idee en ontwerp is de spatkap binnen een week in productie genomen. Na de eerste batch zijn er verbetering aangebracht en is de stans voor versie 2 besteld. Daarnaast hebben er veel gesprekken plaatsgevonden om distributie schaalbaar te maken. Alle grote zorginstellingen en medische groothandels kunnen een bestelling plaatsen op www.spatkap.nl. Om ook kleinere instellingen te voorzien, zoals tandartspraktijken, heeft Spatkap partners aangetrokken die de distributie voor hun rekening nemen.
Spatkap.nl heeft de afgelopen maanden meer dan 150.000 Spatkappen geleverd aan zorginstellingen en NGO’s. Het is nooit de bedoeling geweest om een permanent product op te markt te brengen, en daarom heeft Spatkap besloten het project te stoppen. Wel doneert Spatkap nog zoveel mogelijk van zijn restvoorraad aan bijvoorbeeld AMREF flying doctors.
Partners
Spatkap.nl is een initiatief van Coen Hoogstraten. Meerdere partners hebben bijgedragen aan de snelle ontwikkeling en productie, waaronder Vink kunstoffen, thermaflex, ARE, TNO en Stichting Project Open Air NL.
Ondersteuning door Project Open Air NL
De initiatiefnemer van Spatkap.nl heeft begin mei een financieringsaanvraag ingediend bij Stichting Project Open Air NL. Hierbij hebben wij €5.000 toegezegd. Mede dankzij deze financiële hulp heeft Spatkap.nl de productie snel kunnen opschalen waardoor Spatkap direct en voor een zeer lage prijs Spatkappen kon leveren aan zorgverleners in Nederland. Elke euro donatie van Project Open Air NL stond hierbij gelijk aan één geleverde spatkap aan zorgverleners die het hard nodig hebben. Tevens is de capaciteit mede door deze ondersteuning zodanig opgeschaald dat Spatkap.nl in staat was de publiciteit op te zoeken met het product.
“Ik ben zeer dankbaar voor de steun die ik van Stichting Project Open Air (en dus van haar donateurs) heb ontvangen. Mede door de financiële bijdrage durfde ik de financiële risico’s te nemen die kwamen kijken bij de opschaling. In een situatie zoals we dat nu hebben gezien moet je snel beslissingen kunnen maken, zonder Project Open Air was dit niet gelukt, fantastisch!”
Coen Hoogstraten, initiatiefnemer
Meer weten?
Kijk op de website www.spatkap.nl. NGO’s kunnen hier ook bestellen.
Gebruik van de spatkap. Foto: Coen Hoogstraten