ClipForMask

Massaproductie van clipjes voor mondkapjes

Onze bijdrage

Financieel (EUR 5.000)
Netwerk

Datum van update

Update: juli 2020

Probleem uit de zorg

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen dragen zorgmedewerkers vaker en voor langere periodes chirurgische mondkapjes. Een veelgebruikte variant wordt vastgemaakt met elastiekjes achter de oren. Eerder dit jaar bereikten ons signalen dat zorgpersoneel hierdoor last kreeg van pijnlijke kleine wondjes boven de oren, van de druk van het elastieken bandje. Om het draagcomfort te vergroten probeerden zij zelf manieren te vinden om de elastiekjes achter de oren weg te houden, zoals paperclips of zelfgemaakte lapjes stof.

Als reactie hierop ontstonden over de hele wereld initiatieven om hulpstukjes te ontwikkelen waaraan de elastiekjes vastgemaakt kunnen worden. Maar, veel van deze initiatieven waren kleinschalig en gebruikten 3D-printers. Het nadeel hiervan is ook dat dit type materiaal niet goed te steriliseren is, en dus bijdraagt aan de afvalstroom.

Oplossing

De ClipForMask is een hulpmiddel waaraan de elastiekjes van een mondkapje bevestigd kunnen worden, achterop het hoofd. De mondkapjes zitten zo strak tegen het gezicht aan maar zonder dat het irriterend is voor de oren.

Het bijzondere aan dit initiatief is dat het als een van de eerste in Nederland dit soort clips op grote schaal weet te produceren. Dit komt door het gebruik van spuitgieten, waarmee je tegen zeer lage kostprijs en met hoge precisie tot wel 1500 clips per uur kan maken. De clips zijn dan ook twee euro (of meer) goedkoper dan clips die zijn gemaakt met een 3D-printer.

Daarnaast worden de clips gemaakt van gerecycled plastic, namelijk oude patroonhulzen van het kleiduifschieten. De clips zijn goed schoon te maken en kunnen uiteraard vaak gebruikt worden, maar het materiaal zelf kan ook weer hergebruikt worden door het plastic te versmelten. Dit maakt ClipForMask niet alleen een nuttig maar ook een uitermate duurzaam product.

Hiermee kunnen er in korte tijd grote groepen zorgmedewerkers, en ook andere doelgroepen, geholpen worden, terwijl de last voor het milieu tot een minimum beperkt blijft.

Activiteiten / status / (eind)resultaat

Inmiddels zijn er meerdere prototypes gemaakt en getest. Hierna is er door een technisch tekenbureau een specifieke technische lay-out ontworpen. Vervolgens is er een spuitgietmatrijs van aluminium gemaakt. Met deze matrijs worden nu wekelijks op vraag/inkoop geproduceerd om verspilling te voorkomen.

Op dit moment zijn de eerste 3000 clips verkocht aan een aantal Nederlandse groothandels in medische hulpmiddelen en via webshops. Het team is druk bezig met (potentiële) inkopers te bereiken en de zichtbaarheid te vergroten zodat zorgorganisaties en andere doelgroepen weten dat de clips bestaan en waar ze kunnen inkopen. Er zijn 100 brieven met samples verstuurd naar (medische) groothandels en zorginstellingen. Ook worden er contacten gelegd in Duitsland en Italië.

Partners

ClipForMask wordt geproduceerd door Handelsonderneming van Dijk uit Emmer-Compascuum. Het initiatief is tot stand gekomen door een samenwerking met de Provincie Drenthe, Gemeente Emmen, IBDO (Ik Ben Drents Ondernemer), Heart Workx Productions en 4 Green Support. Daarnaast hebben een aantal personen op vrijwillige basis geholpen met het maken van de website en de communicatie met groothandels en andere inkopende partijen. Doordat alle betrokken partijen vol enthousiasme op een hoge versnelling aan de slag gingen is het gelukt om binnen 6 weken te kunnen produceren. Een traject wat van idee tot productie normaliter 6 maanden tot een jaar vergt!

Ondersteuning door Project Open Air NL

Begin mei heeft de gemeente Emmen ons in contact gebracht met de initiatiefnemers van ClipForMask. Hierna heeft ClipForMask een financieringsaanvraag ingediend bij Stichting Project Open Air NL en hebben wij €5.000 toegezegd om te helpen dit initiatief op te schalen. Met dit bedrag is het maken van de technische tekening en de spuitgietmatrijs mogelijk gemaakt. Ook brengt Project Open Air NL geïnteresseerde zorginstellingen op de hoogte van ClipForMask.

Meer weten?

Het product is online te verkrijgen via de website www.clipformask.nl. Of stuur een bericht naar info@hovandijk.nl.