MM MondMaskers

Duurzame, herbruikbare mondmaskers voor mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank

Onze bijdrage

  • Financieel (EUR 3.000)
  • Innovatie advies
  • Marketing
  • Netwerk

Datum van update

Update: juli 2020

Probleem uit de zorg

Om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan op plekken waar het houden van 1,5 meter afstand niet werkbaar is, zoals in het openbaar vervoer, is het dragen van een mondkapje of mondmasker verplicht. Dit is een manier om je omgeving te beschermen tegen het eventuele virus dat je zelf bij je draagt.

Toen bekend werd dat mondmaskers in het openbaar vervoer verplicht zouden worden, zagen we veel bedrijven hierop inspelen. Maar tegelijkertijd krijgen steeds meer gezinnen het moeilijk in deze tijd. Het aantal mensen dat afhankelijk is van de Voedselbank neemt dan ook verder toe. Hiervan zijn de meesten ook nog afhankelijk van het openbaar vervoer om naar afspraken en werk te kunnen. Het kopen van een mondmasker gaat dan ten koste van een voedzame maaltijd, of andere levensbehoeften. Het kopen van wegwerpmaskers lijkt op korte termijn het goedkoopst, maar is toch een enorme kostenpost. Daarnaast dragen deze wegwerpmaskers bij aan de groeiende afvalstroom, en zijn ze natuurlijk snel op.

Vanuit de Voedselbank Nederland kwam dan ook de vraag om elk voedselpakket te voorzien van twee stoffen mondmaskers. In Nederland worden wekelijks 35.000 voedselpakketten verspreid. In totaal gaat het hier dus om 70.000 stuks! Hoe mooi zou het zijn als juist deze gezinnen de beschikking krijgen over duurzame, herbruikbare mondmaskers?

Dit project komt indirect ten goede aan de zorg. Door alle Nederlanders aan goede mondmaskers te helpen, kunnen de maatregelen beter gevolgd worden. Hiermee voorkomen we hopelijk nieuwe besmettingen.

Oplossing

Enkele sociaal ondernemers en ambtenaren in Emmen zijn samen met Stichting Project Open Air NL het initiatief MM MondMaskers gestart. Zij zorgen ervoor dat mensen met een kleine portemonnee de mogelijkheid hebben om duurzame, herbruikbare mondmaskers te gebruiken. Dat kunnen ze natuurlijk niet alleen. Samen met Voedselbanken Nederland roepen ze alle Nederlanders op om stoffen mondmaskers te naaien voor de gebruikers van de Voedselbank. De mondmaskers worden door de makers opgestuurd naar een inzamelingspunt. Hier worden ze gecontroleerd en uitgezet naar de voedselbanken, waar de mondmaskers gratis worden verspreid onder hun klanten. Daarnaast zal er productie gedraaid worden binnen sociale ondernemingen.

Activiteiten / status / (eind)resultaat

Het team is sinds begin mei bezig om de juiste partners te verzamelen. Nu staat iedereen klaar om in actie te komen. Op dit moment ligt de focus op het opzetten van de organisatie achter MM MondMaskers opgezet, waaronder het maken van de website, het opzetten van het logistieke proces en het werven van de vrijwilligers. Daarnaast wordt er textiel ingezameld via een oproep op de website van Emmen Helpt, via social media kanalen en worden hotels actief benaderd voor dekbedovertrekken.

Als kick-off zijn er al 200 mondmaskers gemaakt door vrijwilligers van Co-Helpers. Deze worden aangeboden aan de Voedselbank in Emmen door wethouder Guido Rink, met veel media aandacht. Hierna kan het project echt los. Vervolgens maken ze samen met Voedselbanken Nederland een planning en willen ze heel snel opschalen door heel Nederland op te roepen om mondmaskers te gaan maken voor de Voedselbanken. Hiervoor wordt een duidelijke beschrijving met betrekking tot het maken van goede functionele mondmaskers op de website geplaatst.

Partners

50/50 Workcenter in Emmen is een onderdeel van het Leger des Heils waar beschutte werkplekken en zinvolle dagbesteding wordt aangeboden. Kringloopwinkel Het Goed in Emmen heeft aangeboden textiel beschikbaar te stellen. Menso (leerplichtambtenaren, werk- en scholingscoaches en werkgeversadviseurs) stelt kandidaten beschikbaar voor de productie van de mondkapjes. 4 Green Support is actief in duurzame innovatie en stelt het netwerk beschikbaar. Stichting VLNTR zet het online platform met vrijwilligers in ten behoeve van dit project en de realisatie van een website met webshop. Co-Helpers heeft geholpen bij de productie van de eerste mondmaskers. Daarnaast is natuurlijk Voedselbanken Nederland een belangrijke partner in dit initiatief.

Ondersteuning door Project Open Air NL

Project Open Air NL heeft in de beginfase van dit initiatief meegedacht over ontwerp en materiaal van het mondkapje, alsook de beste manier om het netwerk in te zetten. Nu denken wij ook mee bij het werk achter de schermen, zoals de teksten voor de website en het lanceren van de crowdfunding actie. Daarnaast hebben wij een financiƫle bijdrage gedaan van EUR 3.000 voor het opstarten van de eerste productie. Dit bedrag wordt gebruikt voor het laten maken van de eerste 1000-1200 mondmaskers voor de Voedselbank door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt via 50/50 Workplace, inclusief alle benodigdheden. Met deze showcase kunnen potentiƫle sponsoren benaderd worden om het initiatief op te schalen.

Meer weten?

Nederlanders hebben massaal gedoneerd toen onze zorgverleners te weinig mondmaskers hadden. Nu hebben onze buren, kennissen en familieleden ons nodig. Help jij mee? Kijk op www.mmondmaskers.nl wat ze nodig hebben om dit griezelig groot doel te bereiken, of stuur een bericht naar mmondmaskers@gmail.com. Elke bijdrage is welkom.