Nood-beademingsmasker

Spring direct naar de updates over dit project.

Idee met duikmasker voor nood-beademing uit Italië

Bijna iedereen heeft dit innovatieve idee wel voorbij zien komen. Een simpel gezichtsbedekkend duik-/snorkelmasker dat door sportwinkel Decathlon wordt verkocht, lijkt bij hoge nood te kunnen fungeren als beademingsmasker.

Eerste gebruik is hoopgevend

Ook wij hebben de berichten gezien over het gebruik van een duikmasker als nood-beademing. We zijn direct aan de slag gegaan om te kijken of dit voor de Nederlandse markt ook bruikbaar is.
Het masker kan een beademingsapparaat overigens niet geheel vervangen. Wel zou het in geval van hoge nood een tijdelijke beademingsondersteuning kunnen zijn, wanneer de patiënt wacht op professionele beademing. In Italië zijn de eerste maskers op deze manier ingezet met positieve resultaten.

Het gezichtsbedekkende masker dat normaal wordt gebruikt om te snorkelen. Bron: Isinnova

Het gezichtsbedekkende masker dat normaal wordt gebruikt om te snorkelen. Bron: Isinnova

Zo werken wij aan de nood-beademingsmaskers

In Nederland overleggen we met medici uit ziekenhuizen over de acceptatiecriteria van een dergelijke oplossing. Ook bekijken we de uitdagingen die we tegenkomen in de verschillende ziekenhuizen. Zo zijn bijvoorbeeld niet alle aansluitingen van de apparatuur hetzelfde.

Status

We merken terughoudendheid bij de ziekenhuizen om deze oplossingen voor Nederland te overwegen. Inmiddels zien we echter dat het duikmasker, dat eerst vooral aandacht kreeg als nood-beademingsapparaat, nu ook getest wordt als Persoonlijk Beschermingsmiddel (PBM) voor de zorgverlenersprofessional. Dit ziet er veelbelovend uit, met een filter en mogelijk licht positieve druk op het masker, zodat het virus niet naar binnen geademd wordt. Hier lijkt op het moment meer concrete interesse voor te bestaan.

Wij werken aan dit project in samenwerking met:

Fablab Groningen en Stadslab Rotterdam

 

 
 

Updates over dit project

 

Duikmaskers in de media

- Er wordt veel geschreven over de snorkelmaskers. Hier enkele artikelen die inmiddels verschenen zijn. Universiteit Twente maakt duikmaskers geschikt voor beademing op IC’s RTV Oost – 2 april 2020 UT werkt aan beademing coronapatiënten met duikmaskers Universiteit Twente – 2…
 
Lees verder
 
 

Nederlandse testen met Decathlon duikmasker

- Onze partner Stadslab Rotterdam is met een tweetal ziekenhuizen in contact om meer onderzoek te doen naar de Charlotte valve 3D. Het nieuws uit Italië hierover werd door anesthesisten in de ziekenhuizen met enthousiasme ontvangen. Nu willen ze graag onderzoeken…
 
Lees verder
 
 
 
 
‹ Ga naar het overzicht van lopende projecten