PERSBERICHT Spatkap
 

Vandaag hebben we in samenwerking met Spatkap een persbericht uitgestuurd over nieuwe extra veilige gezichtsbeschermende spatbril voor medisch personeel.

Spatkap: nieuwe extra veilige gezichtsbeschermende spatbril voor medisch personeel

Een urgent probleem tijdens de corona-uitbraak is het tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen voor medisch personeel en zorgverleners. Ontwerper Coen Hoogstraten uit Den Haag ontwikkelde eind maart samen met zijn team in zeer korte tijd een extra veilige en effectieve face-shield: Spatkap. 

Spatkap beschermt, in combinatie met een mondkapje, tegen besmetting met het COVID-19 virus en doet dat beter dan de standaard spatbril en/of gezichtsmasker. Het bedekt namelijk het hele gezicht (ogen, mond, huid en baard). De kans op druppelbesmetting neemt daarmee sterk af, terwijl de levensduur van de al zo schaarse mondkapjes juist toeneemt.

Spatkap in productie

Na het eerste idee en ontwerp is Spatkap binnen een week in productie genomen. Mede dankzij financiële hulp van Project Open Air NL heeft Spatkap.nl de productie snel kunnen opschalen naar een voorraad van 40.000 stuks. Project Open Air NL is een speciaal voor de corona-crisis opgericht netwerk van Nederlandse engineers en productiebedrijven dat oplossingen vindt voor oplopende tekorten in de medische sector, waaronder face-shields, (nood)beademingsapparaten en thuis-meetapparatuur.

Eerste testuitslagen: veilig, effectief en gebruiksvriendelijk

André Moons van onderzoeksinstituut TNO noemt Spatkap veilig en een effectieve toevoeging aan de huidige beschermingsuitrusting. Een gerenommeerd universitair medisch centrum heeft Spatkap inmiddels goedgekeurd op desinfectie (hergebruik) en comfort. De eerste resultaten zijn positief. Spatkap bestaat uit slechts twee makkelijk in elkaar te zetten onderdelen en is met het verstelbare elastiek ‘one size fits all’. Daarnaast is Spatkap zeer geschikt voor hergebruik na UV/70% alcohol desinfectie en voldoet het aan de huidige IGJ en RIVM-richtlijnen.

Betaalbaar en zeer geschikt voor massaproductie

Het slimme ontwerp en materiaalgebruik maakt Spatkap betaalbaar en geschikt om op grote schaal te produceren. In samenwerking met PETG half fabrikant Vink en de stansspecialist kan er sinds vandaag geleverd worden. Alle grote zorginstellingen en medische groothandels kunnen een bestelling plaatsen op www.spatkap.nl. Omdat we ook kleinere instellingen willen voorzien, zoals tandartspraktijken, is er een medische groothandel aangetrokken die de distributie voor zijn rekening neemt.

50% van de productie doneert Spatkap.nl aan NGO’s

“We willen voorkomen dat nood-hulpverleners zonder veilige bescherming moeten werken.”, zegt initiatiefnemer Coen Hoogstraten. “We zijn daarom een crowdfunding gestart om zoveel mogelijk face-shields te kunnen doneren aan NGO’s binnen en buiten Nederland. Voor elke twee euro kunnen we één NGO-zorgverlener gratis van een veilige Spatkap voorzien.” Doneren kan op GoFundMe. Spatkap zoekt bedrijven die willen helpen (corporate sponsoren). NGO’s kunnen bestellen op spatkap.nl.